1,5 dl 50-60 fokos rum, 40 g mazsola, 20 g cukrozott narancshéj, 180 g
dióbél, 1 dl tejszín, 120 g cukor, törött fahéj, 12 db palacsinta, 50 g
vaj (pirításhoz) A csokoládémártáshoz:
2,5 dl tej, vanília, 30 g cukor, 100 g csokoládé, 1,5 dl tejszín, 3
tojássárgája, 80-100 g cukor, 50 g kakaópor, 15 g liszt, 5 dl tej
Elkészítés:
Előző napon áztassuk rumba a mazsolát és a hajszálvékony csíkokra
vágott cukrozott narancshéjat. Másnap a töltelékhez megdaráljuk a diót,
ne lisztfinomságúra, de ne is túl gorombára. A tejszínt felforraljuk;
hozzátesszük a diót, cukrot, leheletnyi fahéjat, a leszűrt mazsolát és
narancshéjat, és 1-2 percig (szükség esetén kevés tejet adva hozzá)
főzzük, míg kenhető pépet kapunk. Ha kissé lehűlt, elkeverjük benne a
rum felét.
Ezután 12 palacsintát sütünk, a töltelékeket egy-egy csíkban
rárendezzük, henger alakúra felcsavarjuk, majd meleg helyen tartjuk.
A mártáshoz a tejet cukorral és vaníliával felforraljuk; közben a
csokoládét egy kis edényben, a sütőben felolvasztjuk; a tejszínből
pedig kemény habot verünk. Ezután előbb a tojássárgákat cukorral, majd
a kakaóporral, kevés liszttel, hideg tejjel, habverővel simára, habosra
keverjük ki. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban,
habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a
forró tejet, mérsékelt tűzön forrpontig hevítjük, de felforralni nem
szabad. A tűzről levéve, a mártást egy ideig még kevergetjük, majd
fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rum másik
felét. Mártásunk ne legyen túl édes, de ízlés szerint, a csokoládé
minőségétől függően, tehetünk bele még porcukrot.
Gundel palacsinta
2007 október 29. | Szerző: kaspy
Hozzávalók:
A töltelékhez:
1,5 dl 50-60 fokos rum, 40 g mazsola, 20 g cukrozott narancshéj, 180 g
dióbél, 1 dl tejszín, 120 g cukor, törött fahéj, 12 db palacsinta, 50 g
vaj (pirításhoz)
A csokoládémártáshoz:
2,5 dl tej, vanília, 30 g cukor, 100 g csokoládé, 1,5 dl tejszín, 3
tojássárgája, 80-100 g cukor, 50 g kakaópor, 15 g liszt, 5 dl tej
Elkészítés:
Előző napon áztassuk rumba a mazsolát és a hajszálvékony csíkokra
vágott cukrozott narancshéjat. Másnap a töltelékhez megdaráljuk a diót,
ne lisztfinomságúra, de ne is túl gorombára. A tejszínt felforraljuk;
hozzátesszük a diót, cukrot, leheletnyi fahéjat, a leszűrt mazsolát és
narancshéjat, és 1-2 percig (szükség esetén kevés tejet adva hozzá)
főzzük, míg kenhető pépet kapunk. Ha kissé lehűlt, elkeverjük benne a
rum felét.
Ezután 12 palacsintát sütünk, a töltelékeket egy-egy csíkban
rárendezzük, henger alakúra felcsavarjuk, majd meleg helyen tartjuk.
A mártáshoz a tejet cukorral és vaníliával felforraljuk; közben a
csokoládét egy kis edényben, a sütőben felolvasztjuk; a tejszínből
pedig kemény habot verünk. Ezután előbb a tojássárgákat cukorral, majd
a kakaóporral, kevés liszttel, hideg tejjel, habverővel simára, habosra
keverjük ki. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban,
habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a
forró tejet, mérsékelt tűzön forrpontig hevítjük, de felforralni nem
szabad. A tűzről levéve, a mártást egy ideig még kevergetjük, majd
fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rum másik
felét. Mártásunk ne legyen túl édes, de ízlés szerint, a csokoládé
minőségétől függően, tehetünk bele még porcukrot.
Oldal ajánlása emailben
X